DIN TURTLE: MENGAPA PAS DIPECAT DARI BN TAHUN 1978…

Hussein Onn

Datuk Hussein Onn perdana menteri ketika PAS dipecat mage via Wikipedia

Din turtle 18 mac 2012 Kenapa Pas DiPECAT Dari BN 1978 ( MESTI BACA ! )

Dalam majlis makan malam bersama pemimpin Pas semalam, Haji Hadi memberikan 2 alasan kenapa Pas tidak bersama Umno –

1- Royalti Minyak kepada Kelantan dan Terengganu yang ditarik balik waktu Pas memerintah 1999 – 2004
“Apabila PAS memerintah Kelanta, kerajaan pusat telah melambat-lambatkan capitation grant kepada kerajaan negeri Kelantan dengan satu alasan sahaja iaitu mendera PAS.

“Apabila PAS menang di Terengganu, atas desakan perwakilan di mesyuarat agung Umno, kerajaan pusat telah merampas royalti minyak yang menjadi hak rakyat Terengganu.”

2- Sejarah 1978 bila Pas ditendang keluar BN.
“Kita berusaha melaksanakan Islam dalam pentadbiran dan berjaya membuat banyak perkara juga tetapi apabila kita mahu laksana Islam lebih jauh, pergeseran berlaku.

“Hasilnya PAS ditendang keluar dari BN,” Harakah

( oya, tidak dinyatakan juga kenyataan Hadi dimajlis yang sama bahawa berniaga dengan Yahudi dibolehkan cuma yang harama adalah dengan Zionis )

Soal Royalti adalah isu baru yang sering ditimbulkan dan ramai dari kita ikuti perkembangannya, tapi berapa ramai yang tahu peristiwa Pas ditendang keluar BN 1978 ? Berapa ramai tahu sebelum itu, politik Kelantan berkecamuk sekali sehingga memaksa kerajaan mengenakan Perintah Darurat 1977 ?

Cuba baca ucapan penuh dari PM ke3 Tun Hussein Onn pada 9 Disember 1977 dibawah. Agak panjang, dan saya warnakan bahagian yang saya rasa penting, juga supaya anda tidak hilang tumpuan.

****************************************

                       
“TERLEBIH dahulu saya dengan sukacitanya mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih dan setinggi-tingginya penghargaan kepada tuan-tuan dan puan-puan sekalian yang telah bersusah payah datang dari jauh dan dekat dan secara tergesa-gesa menghadiri perjumpaan ini. Perjumpaan ini amat penting bagi menentukan nasib orang Melayu khasnya dan seluruh rakyat Malaysia amnya.

Perjumpaan kita hari ini diselubungi oleh suasana sedih dan pilu. Sedih kerana kehilangan seorang menteri yang telah banyak berjasa kepada UMNO dan negara. Kemalangan kapal terbang MAS di Tanjung Kupang, Johor yang telah mengorbankan 100 nyawa, sungguh mengejut dan mengharukan kita semua. Oleh itu sempena dengan perjumpaan kita yang bersejarah ini, marilah kita beramai-ramai mendoakan semoga Allah s.w.t mencucuri rahmatnya ke atas roh Allahyarham Dato’ Seri Ali bin Haji Ahmad serta lain-lain roh orang yang telah terkorban dalam kemalangan itu.

Sebelum saya menyebut perkara penting dalam perjumpaan ini, marilah kita menoleh sejenak ke belakang mengkaji semula dengan secara ringkas perkembangan yang telah berlaku sehinggalah keperjumpaan yang diadakan pada petang ini.

Saya tidaklah berhajat hendak menerangkan kemajuan dan kejayaan UMNO yang telah lalu atau kejayaan-kejayaan yang telah dicapai oleh Perikatan sejak ia ditubuhkan. Kesemuanya ini ada dalam pengetahuan tiap-tiap ahli UMNO. Demikianlah juga dengan hasrat dan tujuan menubuhkan Barisan Nasional yang telah menyatupadukan sehingga ke hari ini sebelas buah parti politik yang yang sebilangannya telah menentang UMNO pada masa sebelumnya.

Sesungguhnya UMNO telah membuat membuat banyak pengorbanan politik bagi memenuhi hasrat dan matlamat Barisan Nasional. Walaupun perjalanan kita masih jauh dan penuh dengan liku-liku tetapi Barisan Nasional telah dapat menumpukan sepenuh tenaga memupuk dan menyuburkan semangat kerjasama dan persefahaman dalam melaksanakan rancangan pembangunan, membawa kemakmuran dan kebahagiaan kepada rakyat berbilang kaum.

Barisan Nasional berazam akan terus dengan penuh keberanian dan dengan usaha yang lebih bersungguh-sungguh mewujud dan mengeratkan perpaduan. Dengan sokongan rakyat saya percaya Barisan Nasional akan mencapai kejayaan.

Barisan Nasional merupakan satu federasi yang longgar kerana tiap-tiap parti yang bergabung ingin mengekalkan identiti partinya masing-masing. Tetapi parti-parti komponen adalah terikat dengan semangat ingin bekerjasama, saling mengerti sesama sendiri dan yang paling penting sekali ialah mematuhi disiplin parti.

Semangat kerjasama dan persefahaman adalah penting bagi menyelesaikan masalah negara. Ia lebih berharga dengan membuktikan dalam amalan daripada semata-mata mengadakan perakuan-perakuan sahaja tetapi tidak dipraktikkan.

Inilah caranya Barisan Nasional bergerak selama ini dari semenjak ia ditubuhkan. Hasil kejayaan penubuhan Barisan Nasional telah dapat dilihat dengan nyata apabila parti ini mencapai kemenangan yang paling gemilang dalam pilihan raya tahun 1974. UMNO yang paling mempelopori gabungan ini serta memastikan ia dapat terus wujud kukuh dan teguh supaya pembangunan negara dapat diselenggarakan dengan lebih licin, sempurna dan jayanya.

Parti-parti politik yang bercorak gabungan seperti Barisan Nasional ini sudah pasti sekali-sekala menghadapi masalah. Pertentangan pendapat dan perbezaan cara mendekati dan menyelesaikan sesuatu masalah merupakan satu perkara biasa yang memang diramalkan dari mula-mula lagi.

Peristiwa perpecahan parti komponen Barisan Nasional di Sabah merupakan kejadian pertama yang telah berlaku. Walaupun perkara ini belum dapat diselesaikan dengan sepenuhnya tetapi Insya Allah penyelesaian terakhir akan dapat dibuat dengan secara beransur-ansur. Pergolakan yang sedang kita hadapi di Kelantan sekarang merupakan peristiwa kedua. Perkara ini besar, yang berkehendakkan pengkajian dan pertimbangan yang serius kerana ia melibatkan soal pokok.

Sebagaimana kita maklum, Dato’ Haji Mohamad Nasir telah dipilih menjadi Menteri Besar hasil daripada persefahaman dan semangat tolak ansur di antara Allahyarham Tun Razak sebagai Perdana Menteri dan Ketua Barisan Nasional di masa itu dengan pucuk pimpinan PAS yang mempunyai suara majoriti dalam Dewan Undangan Negeri Kelantan.
Semangat tolak ansur seperti ini patut sentiasa wujud, digalak dan dikekalkan. Ia merupakan faktor utama bagi mengekal dan menjamin perpaduan dalam Barisan Nasional.

UMNO tidak berhajat dan tidak mahu mencampuri langkah-langkah pimpinan PAS melucutkan jawatan Dato’ Haji Mohamad Nasir sebagai Menteri Besar Kelantan semata-mata kerana menghormati kehendak-kehendak pucuk pimpinan PAS mendakwa perkara itu merupakan soal rumah tangga PAS. UMNO menganggap perkara itu sebagai masalah Barisan Nasional. Langkah itu juga telah diambil oleh pucuk pimpinan dengan tidak ada sedikit pun perundingan dengan pucuk pimpinan Barisan Nasional terlebih dahulu.

UMNO tidak dapat menyokong langkah yang diambil oleh pucuk pimpinan PAS dalam sidang Dewan Undangan Negeri Kelantan pada 15 Oktober itu bukan kerana UMNO tidak dibawa berunding, tetapi kerana UMNO tidak tahu sebab atau diberitahu sebab-sebab mengapa Menteri Besar Dato’ Haji Mohamad Nasir dilucutkan daripada jawatannya.
Oleh itu sikap berkecuali yang telah diambil oleh UMNO itu adalah satu tindakan yang munasabah. Tambahan pula UMNO masih lagi berharap hendak mengekalkan perpaduan dengan PAS.

Malangnya peristiwa melucutkan jawatan Menteri Besar itu dengan tidak disangka-sangka telah mencetuskan kejadian yang buruk. Peristiwa yang telah mengakibatkan kecederaan sebilangan orang yang tidak berdosa, kemusnahan harta benda dan boleh mengancam nyawa dan keselamatan rakyat telah juga mengancam keselamatan negeri Kelantan. Jika keadaan ini tidak dikawal segera ia akan melibatkan keselamatan negara seluruhnya.

Sebagai Perdana Menteri saya bertanggungjawab di atas keselamatan negara dan kebajikan rakyat, saya terpaksa mengambil langkah yang tegas. Keadaan darurat telah diisytiharkan bagi negeri Kelantan. Satu undang-undang dirangka yang meletakkan kerajaan negeri Kelantan di bawah pentadbiran kerajaan Persekutuan. Langkah-langkah ini diambil pada masa menteri-menteri dari Parti PAS masih lagi bersama-sama kita dalam jemaah Menteri. Rang Undang-Undang ini kemudiannya telah diluluskan oleh Parlimen.

Kerajaan Darurat terpaksa ditubuhkan di Kelantan dengan tidak mengira siapakah yang menjadi parti pemerintahnya. Sama ada ia dari parti lawan ataupun parti kawan tidaklah penting kerana yang pentingnya ialah keselamatan dan kebajikan rakyat Kelantan sendiri. Saya memanglah sentiasa meletakkan kepentingan keselamatan di atas segala-galanya.

Memang benar demokrasi telah mati di Kelantan. Tetapi rakyat Kelantan telah dapat terus hidup dengan penuh keyakinan di atas keselamatan dan masa depan mereka. Demokrasi di Kelantan tetap akan dipulihkan sebaik-baik sahaja keadaan mengizinkan.

Bukti nyata kita semua telah dapat nikmati sekarang dimana pemerintahan NOC atau Mageran tahun 1969 telah dimansuhkan dan kita telah kembali kepada pemerintahan demokrasi. Tempoh dan lama masa berjalannya kerajaan darurat di Kelantan itu hanya dikehendaki sekadar yang wajib sahaja.

Lebih pendek adalah lebih baik. Kerajaan Pusat berikrar akan memulihkan kembali pemerintahan demokrasi seberapa segera yang boleh. Sebagaimana kita semua sedia maklum bahawa parti PAS yang mempunyai anggota di Dewan Undangan yang lebih ramai akan tetap memegang teraju pemerintahan negeri itu semula dan bukanlah UMNO.

Malang sekali tujuan baik Kerajaan Pusat dan rang Undang-undang yang telah mendapat persetujuan daripada Parlimen itu telah sengaja disalah faham dan disalahtafsirkan oleh pucuk pimpinan PAS. Semua wakil rakyat PAS, telah menyokong rang undang-undang penubuhan kerajaan Darurat di Kelantan itu.

Biarlah saya bersalah dalam tindakan saya mengadakan undang-undang itu. Tetapi saya tidak sanggup memikul dosa yang lebih besar dengan membiarkan berlakunya pertumpahan darah, pengorbanan nyawa, kecederaan dan kemusnahan harta benda. Sebagai Perdana Menteri saya tidak boleh memandang ringan perkara ini. Saya berkewajipan penuh melindungi nyawa rakyat.

Tindakan saya ini telah disambut baik dan disokong oleh sebahagian besar penduduk dan rakyat Kelantan sendiri. Saya tidak faham kenapa pucuk pimpinan PAS tidak mahu menyokongnya. Saya tahu tidak semua ahli PAS bersetuju dengan tindak tanduk pucuk pimpinannya. Sebenarnya UMNO juga memerlukan kerjasama PAS dan tidak sekali-kali meragukan penyertaan PAS tetapi yang kita sangsikan ialah sikap dan pendirian pucuk pimpinannya.

Perbuatan pucuk pimpinan PAS menentang arahan parti anggota Barisan Nasional sama ada di dalam atau pun diluar dewan ini dimasa akan datang. Jika semangat kerjasama dan saling mengerti ini luntur dan disiplin parti diketepikan, akibatnya Barisan Nasional akan hancur. Kita semua tahu bahawa disiplin merupakan rahsia perpaduan dan kekuatan Barisan Nasional selama ini.

Disiplin adalah paling mustahak dalam penghidupan manusia dan hendaklah diutamakan. Mengenakan disiplin di atas diri sendiri pun merupakan perkara penting, apatah lagi masyarakat atau pertubuhan seperti parti-parti politik.

Satu daripada sebab-sebab kejayaan UMNO selama selama ini ialah kerana ahli-ahlinya mematuhi disiplin parti serta menghormati dan menjunjung tinggi peraturan yang ditetapkan. Parti-parti yang ahlinya tidak patuh kepada disiplin akan membawa kehancuran kepada parti itu sendiri.

Soal mengenai siapa yang bersalah sehingga mengakibatkan tercetusnya kejadian buruk di Kelantan itu tidaklah berfaedah dibangkitkan. Tetapi perkara yang paling penting dan yang patut diutamakan ialah melindungi nyawa rakyat terlebih dahulu. Sebagai Perdana Menteri, saya mengetahui dengan sedalam-dalamnya masalah keselamatan dalam negeri. Saya mesti bertindak sewajarnya mengikut keadaan.

Saya telah pun menerangkan bahawa saya tidak menyebelahi mana-mana pihak yang terlibat dalam peristiwa Kelantan itu. Saya jalankan segala tindakan yang perlu bagi mengawal dan mententeramkan keadaan di atas sifat saya sebagai Perdana Menteri.

Yang bertanggungjawab di atas kepentingan, keselamatan dan kebajikan rakyat, bukan sahaja di Kelantan bahkan di seluruh tanah air kita. Inilah amanah yang telah bertanggungjawab oleh rakyat kepada saya. Saya tidak faham mengapa pucuk pimpinan PAS tidak tidak memahami hakikat ini. Soal keselamatan adalah satu perkara yang tidak boleh dijadikan tawar menawar.

Di bawah kuasa-kuasa darurat, Pengarah Kerajaan negeri Kelantan adalah bertanggungjawab kepada saya sebagai Perdana Menteri. Saya pula bertanggungjawab kepada Jamaah Menteri di mana menteri-menteri dari PAS menganggotainya.

Saya akan memberi penjelasan kepada Jemaah Menteri dimana menteri-menteri dari PAS menganggotainya. Saya akan memberi penjelasan kepada Jemaah Menteri dari masa ke semasa mengenai perkembangan dan kemajuan di negeri Kelantan masa itu menteri-menteri dari PAS boleh membangkitkan sebarang kemusykilan mengenainya. Sebaliknya mereka telah mengambil tindakan meletakkan jawatan beramai-ramai dari menyertai kerajaan.

Dalam masa kita sedang mencari-cari jalan keluar yang sebaik-baiknya bagi mengatasi keadaan buruk yang tercetus di Kelantan itu, tiba-tiba pucuk pimpinan PAS menimbulkan lagi berbagai masalah lain dengan mengemukakan undi tidak percaya kepada beberapa orang Menteri Besar yang terdiri draipada ahli-ahli UMNO.

Di antara yang yang paling baru ialah di negeri Kedah. Menteri-menteri Besar boleh ditukar ganti tetapi apa yang meragukan ialah tentang sejauh mana keikhlasan pucuk pimpinan PAS melakukan perbuatan-perbuatan ini dengan tidak mahu berunding terlebih dahulu dengan kita.


Dimanakah letaknya semangat kerjasama pucuk pimpinan PAS dalam Barisan Nasional? Apakah salahnya jika perkara ini dirundingkan dengan kita terlebih dahulu? Jika kita sanggup merundingkan terlebih dahulu mengenai hal-hal negeri Kelantan dengan pucuk pimpinan PAS, mengapakah pucuk pimpinan PAS mahu membelakangkan kita mengenai hal di negeri-negeri yang lain?


Sungguh sukar sekali bagi kita hendak memahami tindak-tanduk pucuk pimpinan PAS ini. Setelah menimbulkan gejala-gejala ini, pucuk pimpinan PAS melahirkan hasrat hendak terus kekal dalam Barisan Nasional. Kita sungguh tidak faham dengan sikap dan pendirian pucuk pimpinan PAS ini.

Persidangan Dewan Undangan Negeri Kedah yang akan datang pada 17 Disember ini sudah pasti akan menimbulkan perbalahan yang hebat. Tidakkah pucuk pimpinan PAS sedar atas perkara ini?

Apakah tujuan pucuk pimpinan PAS membuat demikian? Bukankah ini semuanya merupakan gejala-gejala yang sengaja ditimbulkan dengan niat hendak memecah-belahkan Barisan Nasional? Di negeri Johor pula, pucuk pimpinan PAS di sana telah memberi amaran yang merupakan kata dua bahawa calon-calon PAS akan bertanding dalam semua kawasan pilihan raya menentang Barisan Nasional.
Dalam pilihan raya tahun 1974, UMNO sebenarnya menghadapi kesulitan kerana terpaksa bertolak ansur dengan memberikan beberapa kerusi baru dan kerusi-kerusi tambahan kepada PAS. UMNO terpaksa berbuat demikian semata-mata dengan tujuan hendak mewujud dan mengekalkan semangat kerjasama UMNO dengan PAS demi kepentingan dan faedah rakyat.

Pucuk pimpinan PAS telah juga memberi amaran bahawa kononnya lima buah negeri di Semenanjung Malaysia akan menerima nasib seperti di Pulau Pinang.


Agaknya mereka merujuk kepada peristiwa pilihan raya tahun 1969 dahulu jika sekiranya PAS meninggalkan atau dikeluarkan daripada Barisan Nasional. Ugutan dan ancaman seperti ini merupakan satu provokasi yang merbahaya. UMNO mempunyai maruahnya sendiri.

Kita sering kali juga mendengar desakan supaya pucuk pimpinan PAS mengkaji semula kedudukan PAS dalam Barisan Nasional, Perkara ini telah dibangkitkan dalam tiap-tiap Perhimpunan Agung PAS selama tiga tahun berturut-turut setelah PAS menyertai gabungan besar ini.

Penubuhan ranting-ranting PAS dalam kawasan-kawasan UMNO juga menimbulkan kecurigaan dan boleh membangkitkan salah faham di kalangan rakyat. Banyak lagi perbuatan dan tindakan pucuk pimpinan PAS yang meragukan.

Kita sentiasa berusaha dengan bersungguh-sungguh memelihara perpaduan Barisan Nasional. Tetapi bagaimanakah perpaduan dapat dikekalkan jika ada pihak-pihak yang tidak mahu mengikuti peraturan dan tidak mahu mematuhi keputusan yang dipersetujui oleh ramai. Perpaduan yang hanya ada pada nama sahaja tidak membawa erti apa-apa tidak berfaedah.

Walaupun Barisan Nasional terpaksa berpecah, tetapi ini tidak bererti pembangunan akan terjejas dan terhenti. Pembangunan tetap akan berjalan terus. Pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB) mesti dijayakan dengan sepenuh-penuhnya. Inilah janji saya kepada rakyat sekalian.

Berikutan dengan berlakunya kejadian-kejadian ini, saya telah mengadakan sidang tergempar Dewan Tertinggi Barisan Nasional pada Disember 1977, Fasal 14, Perlembagaan Barisan Nasional membolehkan dengan suara majoriti memecat parti-parti ahli yang bergabung yang didapati melanggar disiplin. Tetapi Barisan Nasional sekali-kali tidak berniat hendak menggunakan Fasal tersebut bagi memecat PAS.

Barisan Nasional masih lagi, jika boleh, berkehendakkan PAS tinggal kekal dalam Barisan Nasional. Sungguhpun demikian, disiplin parti mesti dipelihara dan dipatuhi kalau kita mahu melihat Barisan Nasional hidup berpanjangan. Oleh itu satu usul yang merupakan suatu tolak ansur sebagai jalan keluar yang sebaik-baiknya bagi meyelesaikan masalah ini telah dikemukakan dalam Dewan Tertinggi Barisan Nasional itu.

Tolak ansur ini merupakan usul yang berkehendakkan supaya parti-parti anggota yang ahli-ahlinya didapati menentang arahan parti whip mengenai sesuatu masalah yang dibentangkan di dalam dewan rakyat, dewan negara atau dewan negeri hendaklah mengambil tindakan disiplin terhadapnya dengan memecat mereka itu daripada parti masing-masing.

Apabila semangat kerjasama yang tulus ikhlas itu luput dan disiplin parti telah diketepikan, Barisan Nasional sudah tentu akan pecah dan musnah. Jika ini berlaku tentulah tidak berguna lagi. Eloklah kekusutan yang berlaku ini diselesaikan sekarang juga kerana jika dibiarkan berlanjutan akan merugikan parti dan rakyat.

Daripada sebelas parti anggota dalam Barisan Nasional, sembilan telah menyokong, PPP berkecuali dan PAS menentang usul itu. Keputusan suara terbanyak ini telah dimaklumkan dengan secara rasmi kepada pucuk pimpinan PAS.

Memandangkan betapa pentingnya masalah yang kita hadapi, saya telah mengadakan mesyuarat khas majlis Tertinggi UMNO malam tadi. Majlis tertinggi UMNO telah membincangkan dengan teliti segala akibatnya terutama sekali tentang sikap pucuk pimpinan PAS yang ada sekarang, yang terang-terang menggugat perpaduan Barisan Nasional khususnya dan perpaduan orang Melayu amnya. Kami berpendapat bahawa haruslah diwujudkan kesungguhan dan keikhlasan bagi memperkukuhkan Barisan Nasional.

Memandangkan kepada perbuatan, sikap dan pendirian pucuk pimpinan PAS selama ini, UMNO berpendapat kerjasama yang erat tidak mungkin dapat terus wujud di antara UMNO dengan PAS dalam Barisan Nasional.

Oleh yang demikian, bagi mengelakkan pertelingkahan ini berpanjangan, yang akhirnya akan membawa perpecahan kepada Barisan Nasional, Majlis Tertinggi UMNO telah dengan perasaan amat dukacita mengambil pendirian, jika pucuk pimpinan PAS tidak mematuhi dan mengambil tindakan sebagaimana yang dikehendaki di dalam Mesyuarat Dewan Tertingginya pada 5 Disember yang lalu, UMNO akan meminta diadakan mesyuarat khas Dewan Tertinggi Barisan Nasional supaya dipersetujui resolusi memecat PAS daripada Barisan Nasional.

Pagi ini saya telah menyampaikan pendirian UMNO itu kepada ketua-ketua parti anggota Barisan Nasional. Ketua-ketua parti anggota Barisan Nasional dalam perjumpaannya pagi ini telah bersetuju supaya mesyuarat khas Dewan Tertinggi Barisan Nasional diadakan pada 13 Disember yang akan datang ini.

Inilah tujuan kami mengadakan perjumpaan dengan ketua-ketua bahagian UMNO petang ini bagi menjelaskan pendirian yang telah diambil oleh Majlis Tertinggi UMNO itu.

UMNO sudah membuat keputusan dan menentukan pendiriannya. Keputusan dan pendirian itu adalah dibuat dengan hati yang suci, demi kepentingan Barisan Nasional dan negara. Saya yakin dengan kesucian hati kita itu, Allah akan memberkati perjuangan kita.

Saya merayu kepada semua ahli UMNO supaya bertenang dan terus menjalankan tanggungjawab kita dengan lebih berhati-hati lagi, lebih bersungguh-sungguh lagi dan lebih berdedikasi lagi. Masa hadapan Barisan Nasional penuh dengan cabaran. Kita akan menghadapinya dengan meminta petunjuk dan keredhaan Allah.

Dengan ini maka kita menyerahkan diri kita sepenuhnya kepada Allah.”

FAKTA TAMBAHAN.

Izinkan saya memberi sedikit fakta tambahan.

Antara Punca sebenar krisis kelantan 1977 adalah berpunca dari pihak PAS itu sendiri. Malah didalam portal PAS pusat itu sendiri menyatakan bahawa ianya bermula apabila timbulnya ketidak puasan hati PAS terhadap Menteri Besar ketika itu, Datuk Muhamed bin Nasir.

Yang tidak diceritakan oleh PAS:

1… Ada diantara pemimpin PAS Kelantan memfitnah dan menuduh Datuk Muhamed bin Nasir terlalu mengikut telunjuk UMNO-BN. Hakikatnya pd ketika itu UMNO-BN tidak pernah campur tangan dlm corak pemerintahan PAS (ketika itu). Malah, sedangkan ketika itu keputusan pemerintahan PAS Kelantan masih ditangan kuasa majoriti dewan undangan negeri.

2… Malah pada ketika itu juga terdapat usaha dalam PAS utk menjatuhkan Presiden PAS (ketika itu) Tan Sri Datuk Dr. Haji Mohd Asri bin Haji Muda. Usaha menjatuhkan Datuk Mohd Asri hanya kerana Datuk Mohd Asri adalah tokoh PAS yg bertanggungjawab membawa PAS menyertai Barisan Nasional pada tahun 1973.

3…Asas yg digunakan oleh sebahagian pemimpin PAS Kelantan (ketiak itu) utk menolak Datuk Mohd Asri dan Dato’ Muhammad Nasir, hanya kerana selepas PRU 1973, PAS mempunyai kuasa majoriti dgn 22 kerusi dan UMNO hanya 13 kerusi, dan tidak memerlukan sebarang usaha bergabung antara PAS dan UMNO.

4…Dalam tempoh (1973-1978) Datuk Mohd Asri selaku Presiden PAS dan Dato’ Muhammad Nasir telah dikaitkan dengan pelbagai spekulasi dan masalah khususnya melibatkan Pas di Kelantan. Hakikatnya spekulasi dan tuduhan tersebut adalah hasil putar belit fakta sebahagian pemimpin dan ahli2 PAS yg tidak berpuashati dgn perpaduan PAS-UMNO.

5…Krisis Kepimipinan PAS Kelantan 1977 dikatakan timbul hasil ketidakpuasan hati terhadap Menteri Besar, Dato’Haji Muhammad Nasir. Beliau dipecat sebagai MB Kelantan oleh Pucuk Pemimpin PAS Kelantan itu sendiri.

6…Sementara Datuk Mohd Asri mula ditendang keluar oleh Pucuk Pemimpin PAS Kelantan selepas PRU 1978, dengan desakan-desakan supaya beliau meletakkan jawatan selaku Yang Dipertua Agung PAS, desakan yang datang dari beberapa pimpinan Pas antaranya dengan Pesuruhjaya Pas Kelantan dan Ketua Dewan Ulama’ Pas Pusat Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat. Beliau akhirnya mengumumkan perletakan jawatan sebagi Yang Dipertua Agung PAS pada 23 Oktober 1982.

FAKTA TAMBAHAN 11.

.Krisis Kepimipinan PAS Kelantan 1977 ini yg membawa kepada undi tidak percaya kepada MB Kelantan pada 15 Oktober 1978.
Apapun Kerajaan Pusat ketika itu menghormati keputusan yg dibuat oleh PAS Kelantan, atas dasar persefahaman dan tidak masuk campur dgn alasan yg diberi oleh PAS Kelantan itu dgn mendakwa perkara itu merupakan soal rumah tangga PAS.

8…Tumbangnya Dato’ Muhammad Nasir akibat perebutan kuasa dalam PAS, telah menyebabkn berlakulah rusuhan yg dimulakan oleh penyokong Nasir di Kota Bharu. Rusuhan ini telah mengakibatkan kerosakkan harta benda, mengancam nyawa dan keselamatan rakyat dan juga mengancam keselamatan negeri Kelantan.

9…Seperti yang dinyatakan oleh Tun Hussein Onn didalam ucapan beliau pada 9 Disember 1977, selaku perdana menteri ketika itu, belau harus bertanggungjawab di atas keselamatan negara dan kebajikan rakyat, yang dikhuatiri rusuhan diKelantan mungkin akan merebak ke negeri2 lain, dan mengengkang rusuhan seperti peristiwa 13mei berulang.

10…Pada November 1977,Parlimen Persekutuan meluluskan rang undang-undang darurat Kelantan yang meletakkan Kelantan ditadbir secara terus oleh Kerajaan Pusat.

11…Rang undang2 Darurat Kelantan dirangka bersama menteri2 PAS yg ketika itu masih lagi bersama-sama UMNO dalam jemaah Menteri. Dan diluluskan oleh Parlimen setelah mendapat persetujuan majoriti termasuk dr kalangan menteri PAS sendiri.

12…Setelah Kelantan dibawah Darurat. Datuk Mohd Asri menerima tekanan dari beberapa pimpinan Pas terutamanya Nik Aziz selaku Pesuruhjaya Pas Kelantan dan Ketua Dewan Ulama’ Pas Pusat yg dari awal begitu lantang menetang gabungan PAS-BN.

13…Hasil dari desakan itu, Haji Hassan Adli Arshad selaku Timb. Yang DiPertua Agung PAS dijadikan kambing hitam PAS apabila beliau dipecat oleh Datuk Mohd Asri yg kononnya beliau menjadi ketua menteri2 PAS yg menyokong rang undang-undang Darurat.

14…Malah beberapa pimpinan Pas yg menentang gabungan PAS-UMNO ketika itu terutamanya Nik Aziz mula menunjukkan sikap memberontak dalam perikatan gabungan PAS-UMNO, menetang setiap arahan dan perlaksanaan kemajuan yg dilakukan BN di Kelantan.

15…Pemberontakan dalaman ini memungkin barah berlaku dalam BN, hasil ketiadaan disiplin pemimpin PAS ini, telah menyebabkan UMNO terpaksa membuka tali yg mengabungkan PAS-UMNO.

16…Rentetan dari itu juga menyebabkan Krisis dalaman PAS yang kepada perpecahan PAS pada beberapa parti serpihan seperti Berjasa dan Hamim.

17…Keluarnya PAS dari gabungan BN-UMNO, telah menyaksikan satu PRK Kelantan diadakan pada Mac 1978.

18…Pada PRK mac 1978, rakyat menjadi gempar setelah pekong yg selama ini disimpan oleh beberapa pimpinan Pas diantaranya Nik Aziz ketika itu terbongkar, apabila isu pemberian kontrak balak diberikan sewenang-wenangnya membuktikan bahawa PAS cuba menggadaikan Negeri Kelantan.

Copy dari pemudaumnojasin, link yang saya temui di RBF

***********************************
Ini pula artikel The Sun yang saya copy dari arkib Majlis Peguam berkenaan Darurat Kelantan 1977

WHEN PAS agreed to join the Alliance government in 1972, it was acknowledged that Kelantan would stay a PAS stronghold, but Umno would have a share in the state’s PAS-dominated government.

 

The terms of agreement were reached in September 1972 between Prime Minister Tun Abdul Razak Hussein and the PAS leader, Datuk Mohamed Asri (see Gordon P. Means, Malaysian Politics, 1976, p.406).

 

Strong opposition within PAS prolonged the negotiations, but the terms of coalition were finally approved by the PAS annual congress in January 1973 by a vote of 190 to 94 with 19 abstentions. PAS then joined the coalition government, with Asri as land development minister, while a number of PAS leaders were appointed to lesser federal posts.

 

The Barisan Nasional (BN), which replaced the Alliance, was formally registered in 1974. However, Umno’s promise of non-interference in Kelantan was not observed for long.

 

Participation in the BN coalition appeared to benefit PAS leaders more at the federal than at the state level as Umno-PAS rivalries intensified in Kelantan, leading eventually to PAS’s decision to remove the incumbent Mentri Besar Mohamed Nasir for defying party instructions in 1977.

 

Nasir appeared to be more a recalcitrant than an Umno convert, but his defiance towards the PAS leadership gave Umno great satisfaction. PAS called for his resignation, but he refused, and presented himself as the champion of an honest and clean government against corrupt and self-serving politicians.

 

A “no-confidence” motion was tabled in the Kelantan state assembly and carried by 20 PAS votes after 13 Umno and one MCA assembly members walked out in protest.

 

A legal impasse followed when Mohamed Nasir called for the dissolution of the state assembly. His supporters demonstrated in the streets, and violence and looting erupted. This led the Federal government to ask the Yang di-Pertuan Agong to declare an Emergency and a curfew in the state capital in 1977.

 

However, before the emergency was declared, Prime Minister Tun Hussein Onn – who had succeeded Tun Razak upon his death in 1976 – and Umno ministers attempted to negotiate a settlement with PAS federal leaders.

 

After several proposals were rejected, Hussein said he would impose federal rule in Kelantan for “public security”.

 

An emergency bill for Kelantan, pending a new state election, was rushed through Parliament and passed with 118 votes in support, and 18 against. Of the 14 PAS members, 12 voted against while all six DAP members opposed the motion.

 

PAS members who held office in the BN government resigned but said they would remain in the BN. However, the BN Council decided to expel all members who had voted against the Kelantan Emergency Bill.

In the March 1978 state elections, PAS lost to Umno which then formed the state government.

 

Since the 1977 split, PAS has remained in the Opposition and all attempts to get it to rejoin the BN have failed.
**********************************

Posted by dinturtle at 12:04 AM

Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook

6 comments:

// // <![CDATA[
(function() {
var items = [{'id': '2309395244921135251', 'body': 'PAS …DULU KINI DAN SELAMANYA hamPAS yg memalukan ISLAM, bangsa dan negara. \74br /\76\74br /\76Tq saudara atas info…', 'timestamp': '1332003017666', 'permalink': 'http://dinturtle.blogspot.com/2012/03/kenapa-pas-dipecat-dari-bn-1978-mesti.html?showComment751332003017666#c2309395244921135251&#039;, 'author': {'name': 'Anonymous', 'avatarUrl': 'http://img1.blogblog.com/img/blank.gif&#039;, 'profileUrl': ''}, 'deleteclass': 'item-control blog-admin pid-1986634847'}, {'id': '6929195563887164164', 'body': 'Sekalung terima kasih dan syabas kpd saudara kerana menyiarkan artikel yg AMAT BERGUNA kita semua warga Malaysia amnya, bangsa Melayu-Islam khususnya. Kpd rakyat Kelantan, jadikanlah iktibar drp apa yg telah berlaku dlm artikel di atas. Kini masanya utk kita semua berubah ke arah kesatuan ummah yg berpadu. UMNO mungkin tidak sempurna dr segala segi tp parti inilah yg KONSISTEN dlm perjuangan dr dulu, kini dan insyaAllah selama2nya. Lihat saja perjuangan parti PAS kini yg semakin menyimpang drp perjuangan asal demi mencapai cita2 utk berkuasa. Sekiranya dlm masa yg singkat saja PAS sanggup mengenepikan perjuangan asal demi berkuasa, adakah mustahil pada masa akan dtg mereka akan menukar terus perjuangan asal demi mengekalkan kedudukan mereka jika mereka berkuasa?? Renung2kanlah…', 'timestamp': '1332007839313', 'permalink': 'http://dinturtle.blogspot.com/2012/03/kenapa-pas-dipecat-dari-bn-1978-mesti.html?showComment751332007839313#c6929195563887164164&#039;, 'author': {'name': 'zethro', 'avatarUrl': 'http://img1.blogblog.com/img/blank.gif&#039;, 'profileUrl': ''}, 'deleteclass': 'item-control blog-admin pid-675345874'}, {'id': '4851332750841599397', 'body': 'inilah hakikat yg sbnar sememangnya PAS DAN NAJIS berhati busuk bukan keramat tapi kera anak nik mat.. Hapuskan pas jahat ini.', 'timestamp': '1332010593914', 'permalink': 'http://dinturtle.blogspot.com/2012/03/kenapa-pas-dipecat-dari-bn-1978-mesti.html?showComment751332010593914#c4851332750841599397&#039;, 'author': {'name': 'Ahmad Shukri Mokhtar', 'avatarUrl': 'http://2.bp.blogspot.com/-SUPqhgnki2Q/TsC9-CeTFTI/AAAAAAAAAHc/soXJyILbzBQ/s45/08092010%25252528003%25252529-001.jpg&#039;, 'profileUrl': 'http://www.blogger.com/profile/11888838289563220869&#039;}, 'deleteclass': 'item-control blog-admin pid-139222254'}, {'id': '934066117534263799', 'body': 'jasa terbesar pas adalah pepecahan org melayu dan islam.\74br /\76\74br /\76adalah sgt mencurigakan apabila pas langsung tidak menimbulkan hal ini. sekurang2nya boleh tau apa derang fikir time tu. seolah2 luka dendam lama. last2 umno juga yg dipersalahkan.\74br /\76\74br /\76sebenarnya sgt berharap bn masih tidak memecat pas ketika itu(mcm manapn perpaduan melayu islam adalah priority), tp meletakkan diri saya dalam bn ketika itu dengan pas yg asyik buat perangai dan akhirnya sampai membawa darurat di kelantan, dengan melihatkan bn sgt kuat ketika itu (x perlukan pas) mungkin ade rasionalnya. ape pn bende dh jadi mesti ade hikmah.\74br /\76\74br /\76biar diceritakan kt semua hal2 di atas biar semua tau ape yg jadi sebenarnya.\74br /\76\74br /\76biar semua tau jasa terbesar pas yg x ubah mcm bom waktu di msia. fusenya adalah anwar(menyaksikan pas tiba2 menjadi popular).\74br /\76\74br /\76melayu hampa', 'timestamp': '1332029181963', 'permalink': 'http://dinturtle.blogspot.com/2012/03/kenapa-pas-dipecat-dari-bn-1978-mesti.html?showComment751332029181963#c934066117534263799&#039;, 'author': {'name': 'Anonymous', 'avatarUrl': 'http://img1.blogblog.com/img/blank.gif&#039;, 'profileUrl': ''}, 'deleteclass': 'item-control blog-admin pid-1948396490'}, {'id': '8960103674750298701', 'body': 'Hadi TIDAK BOLEH menipu sejarah. Semua rakyat Malaysia yang berada pada zaman kemelut itu berlaku (dan masih hidup sekarang) sangat2 mengetahui apa yang sebenarnya berlaku.., lebih2 lagi rakyat Kelantan sendiri, termasuk saya. Peristiwa ini juga diingati sebagai kerenah \46quot;Kumpulan 20\46quot;.., merujuk kepada 20 orang wakil PAS dalam kerajaan negeri Kelantan pada waktu itu.\74br /\76\74br /\76Almarhum Dato\46#39; Muhammad Nasir (PAS – MB Kelantan pada waktu itu) telah tidak menyetujui agenda sulit oleh beberapa ahli exconya sendiri (dari kalangan PAS) yang begitu ghairah membolot balak2 di Ulu Kelantan. Tindakan MB menyekat komplot mereka itu menyebabkan PAS Pusat campurtangan dan apa yang berlaku kemudiannya adalah suatu sejarah yang tidak boleh ditukar oleh sesiapa. Keadaannya adalah lebihkurang sama dengan apa yang sedang berlaku di Kedah sekarang.\74br /\76\74br /\76UMNO sebagai rakan PAS dalam Barisan Nasional telah mengambil langkah2 tegas seperti yang dinyatakan didalam tulisan blog ini.\74br /\76\74br /\76I Know What You Did in Kelantan, PAS..!', 'timestamp': '1332033924447', 'permalink': 'http://dinturtle.blogspot.com/2012/03/kenapa-pas-dipecat-dari-bn-1978-mesti.html?showComment751332033924447#c8960103674750298701&#039;, 'author': {'name': 'Anonymous', 'avatarUrl': 'http://img1.blogblog.com/img/blank.gif&#039;, 'profileUrl': ''}, 'deleteclass': 'item-control blog-admin pid-523116877'}, {'id': '7111205898678339759', 'body': 'Jasa besar PAS di dalam perjuangan politik orang melayu adalah kejayaan mereka menanam perasaan benci yang begitu mendalam para penyokong mereka terhadap UMNO sehinggakan ada para penyokong-penyokong tersebut mati tanpa sempat memohon maaf kepada pemimpin-pemimpin Islam UMNO yang pernah dikapirkan, dihina dan sebagainya. \74br /\76\74br /\76Di akhirat kelak, pemimpin PAS yang bertanggungjawab mengheret anak-anak buah mereka ini untuk mencari dan berjumpa dengan pemimpin Islam UMNO untuk memohon maaf. \74br /\76\74br /\76Berapa ramai pemimpin atau penyokong PAS yang mati tanpa sempat memohon maaf kepada Tun Mahathir kerana kesalahan mereka menghina Tun Mahathir sebagai MAHAZALIM, MAHAFIRAUN dan sebagainya. \74br /\76\74br /\76Renung-renunglah wahai penyokong parti sekelian, janganlah kita menghina sesama Islam kerana perbuatan tersebut tida pernah dilakukan oleh Rasulullah S.A.W. Pesanan ini untuk diri aku juga.', 'timestamp': '1332035750203', 'permalink': 'http://dinturtle.blogspot.com/2012/03/kenapa-pas-dipecat-dari-bn-1978-mesti.html?showComment751332035750203#c7111205898678339759&#039;, 'author': {'name': 'putrarahman', 'avatarUrl': 'http://2.bp.blogspot.com/-w7naCoGCK9E/TuGSMgLYgqI/AAAAAAAAASc/Kk4MrqK-85I/s45/220px-James_Dean_-_Giant.jpg&#039;, 'profileUrl': 'http://www.blogger.com/profile/00520680994565598577&#039;}, 'deleteclass': 'item-control blog-admin pid-1224743693'}];
var msgs = {'loadMore': 'Load more…', 'loading': 'Loading…', 'loaded': 'No more!', 'addComment': 'Add comment', 'reply': 'Reply', 'delete': 'Delete'};
var config = {'blogId': '7390657102432489387', 'postId': '5487167488157377390', 'feed': 'http://dinturtle.blogspot.com/feeds/5487167488157377390/comments/default&#039;, 'authorName': 'dinturtle', 'authorUrl': 'http://www.blogger.com/profile/17029752645278647152&#039;, 'baseUri': 'http://www.blogger.com&#039;, 'maxThreadDepth': 2};

// 0) {
cursor = parseInt(items[items.length – 1].timestamp) + 1;
}

var bodyFromEntry = function(entry) {
if (entry.gd$extendedProperty) {
for (var k in entry.gd$extendedProperty) {
if (entry.gd$extendedProperty[k].name == 'blogger.contentRemoved') {
return '' + entry.content.$t + '';
}
}
}
return entry.content.$t;
}

var parse = function(data) {
cursor = null;
var comments = [];
if (data && data.feed && data.feed.entry) {
for (var i = 0, entry; entry = data.feed.entry[i]; i++) {
var comment = {};
// comment ID, parsed out of the original id format
var id = /blog-(\d+).post-(\d+)/.exec(entry.id.$t);
comment.id = id ? id[2] : null;
comment.body = bodyFromEntry(entry);
comment.timestamp = Date.parse(entry.published.$t) + '';
if (entry.author && entry.author.constructor === Array) {
var auth = entry.author[0];
if (auth) {
comment.author = {
name: (auth.name ? auth.name.$t : undefined),
profileUrl: (auth.uri ? auth.uri.$t : undefined),
avatarUrl: (auth.gd$image ? auth.gd$image.src : undefined)
};
}
}
if (entry.link) {
if (entry.link[2]) {
comment.link = comment.permalink = entry.link[2].href;
}
if (entry.link[3]) {
var pid = /.*comments\/default\/(\d+)\?.*/.exec(entry.link[3].href);
if (pid && pid[1]) {
comment.parentId = pid[1];
}
}
}
comment.deleteclass = 'item-control blog-admin';
if (entry.gd$extendedProperty) {
for (var k in entry.gd$extendedProperty) {
if (entry.gd$extendedProperty[k].name == 'blogger.itemClass') {
comment.deleteclass += ' ' + entry.gd$extendedProperty[k].value;
}
}
}
comments.push(comment);
}
}
return comments;
};

var paginator = function(callback) {
if (hasMore()) {
var url = config.feed + '?alt=json&v=2&orderby=published&reverse=false&max-results=50';
if (cursor) {
url += '&published-min=' + new Date(cursor).toISOString();
}
window.bloggercomments = function(data) {
var parsed = parse(data);
cursor = parsed.length  

AnonymousMar 17, 2012 09:50 AM

PAS …DULU KINI DAN SELAMANYA hamPAS yg memalukan ISLAM, bangsa dan negara.

Tq saudara atas info…

ReplyDelete

zethroMar 17, 2012 11:10 AM

Sekalung terima kasih dan syabas kpd saudara kerana menyiarkan artikel yg AMAT BERGUNA kita semua warga Malaysia amnya, bangsa Melayu-Islam khususnya. Kpd rakyat Kelantan, jadikanlah iktibar drp apa yg telah berlaku dlm artikel di atas. Kini masanya utk kita semua berubah ke arah kesatuan ummah yg berpadu. UMNO mungkin tidak sempurna dr segala segi tp parti inilah yg KONSISTEN dlm perjuangan dr dulu, kini dan insyaAllah selama2nya. Lihat saja perjuangan parti PAS kini yg semakin menyimpang drp perjuangan asal demi mencapai cita2 utk berkuasa. Sekiranya dlm masa yg singkat saja PAS sanggup mengenepikan perjuangan asal demi berkuasa, adakah mustahil pada masa akan dtg mereka akan menukar terus perjuangan asal demi mengekalkan kedudukan mereka jika mereka berkuasa?? Renung2kanlah…

ReplyDelete

Ahmad Shukri MokhtarMar 17, 2012 11:56 AM

inilah hakikat yg sbnar sememangnya PAS DAN NAJIS berhati busuk bukan keramat tapi kera anak nik mat.. Hapuskan pas jahat ini.

ReplyDelete

AnonymousMar 17, 2012 05:06 PM

jasa terbesar pas adalah pepecahan org melayu dan islam.

adalah sgt mencurigakan apabila pas langsung tidak menimbulkan hal ini. sekurang2nya boleh tau apa derang fikir time tu. seolah2 luka dendam lama. last2 umno juga yg dipersalahkan.

sebenarnya sgt berharap bn masih tidak memecat pas ketika itu(mcm manapn perpaduan melayu islam adalah priority), tp meletakkan diri saya dalam bn ketika itu dengan pas yg asyik buat perangai dan akhirnya sampai membawa darurat di kelantan, dengan melihatkan bn sgt kuat ketika itu (x perlukan pas) mungkin ade rasionalnya. ape pn bende dh jadi mesti ade hikmah.

biar diceritakan kt semua hal2 di atas biar semua tau ape yg jadi sebenarnya.

biar semua tau jasa terbesar pas yg x ubah mcm bom waktu di msia. fusenya adalah anwar(menyaksikan pas tiba2 menjadi popular).

melayu hampa

ReplyDelete

AnonymousMar 17, 2012 06:25 PM

Hadi TIDAK BOLEH menipu sejarah. Semua rakyat Malaysia yang berada pada zaman kemelut itu berlaku (dan masih hidup sekarang) sangat2 mengetahui apa yang sebenarnya berlaku.., lebih2 lagi rakyat Kelantan sendiri, termasuk saya. Peristiwa ini juga diingati sebagai kerenah “Kumpulan 20”.., merujuk kepada 20 orang wakil PAS dalam kerajaan negeri Kelantan pada waktu itu.

Almarhum Dato’ Muhammad Nasir (PAS – MB Kelantan pada waktu itu) telah tidak menyetujui agenda sulit oleh beberapa ahli exconya sendiri (dari kalangan PAS) yang begitu ghairah membolot balak2 di Ulu Kelantan. Tindakan MB menyekat komplot mereka itu menyebabkan PAS Pusat campurtangan dan apa yang berlaku kemudiannya adalah suatu sejarah yang tidak boleh ditukar oleh sesiapa. Keadaannya adalah lebihkurang sama dengan apa yang sedang berlaku di Kedah sekarang.

UMNO sebagai rakan PAS dalam Barisan Nasional telah mengambil langkah2 tegas seperti yang dinyatakan didalam tulisan blog ini.

I Know What You Did in Kelantan, PAS..!

ReplyDelete

putrarahmanMar 17, 2012 06:55 PM

Jasa besar PAS di dalam perjuangan politik orang melayu adalah kejayaan mereka menanam perasaan benci yang begitu mendalam para penyokong mereka terhadap UMNO sehinggakan ada para penyokong-penyokong tersebut mati tanpa sempat memohon maaf kepada pemimpin-pemimpin Islam UMNO yang pernah dikapirkan, dihina dan sebagainya.

Di akhirat kelak, pemimpin PAS yang bertanggungjawab mengheret anak-anak buah mereka ini untuk mencari dan berjumpa dengan pemimpin Islam UMNO untuk memohon maaf.

Berapa ramai pemimpin atau penyokong PAS yang mati tanpa sempat memohon maaf kepada Tun Mahathir kerana kesalahan mereka menghina Tun Mahathir sebagai MAHAZALIM, MAHAFIRAUN dan sebagainya.

Renung-renunglah wahai penyokong parti sekelian, janganlah kita menghina sesama Islam kerana perbuatan tersebut tida pernah dilakukan oleh Rasulullah S.A.W. Pesanan ini untuk diri aku juga.

Be the first to start a conversation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: